Rookkanalen bestellen? Doe het op het internet

In veel huizen die ouder zijn dan 30 jaar, zit een open haard of kachel. Vooral in huizen die voor de oorlog gebouwd zijn, is een dergelijke verwarmingsvorm nog aanwezig. Vroeger bestonden er namelijk nog geen centrale verwarmingen, die radiatoren of verwarmingen vullen met warm water. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat mensen in moderne huizen een open haard of kachel laten inbouwen. Daar komt wel wat bij kijken. Woon Logica neemt je mee naar die zaken en belicht onderdelen van een kachel.

Rookkanaal

Een kachel kan alleen bestaan als er ook is nagedacht over een goede afvoer van de rook. In huis kan de rook namelijk niet blijven hangen, omdat dit dodelijk is voor mensen. En dus zijn er zogenoemde rookkanalen die de rook via het dak de lucht in laten gaan. Zo’n rookkanaal vergt nogal wat onderhoud, omdat de rook de binnenkant van een rookkanaal blakert. Per jaar is het nodig om een rookkanaal minimaal één keer schoon te laten vegen door een schoorsteenveger.

Nog meer onderdelen

Naast een rookkanaal bestaat een kachel of open haard uit onderdelen als een asla en een brandhaard. In dat laatste onderdeel wordt het hout aangestoken dat voor de warmte moet zorgen. Alles bij elkaar vormt dus de kachel of open haard, die in bijna elk huis gesitueerd was in de jaren 30.

Rookkanalen bestellen

Het grappige is dat je tegenwoordig allerlei onderdelen van een kachel kunt kopen. Zo is het rookkanalen bestellen mogelijk via het internet. Rookkanalen bestellen gaat eenvoudig, omdat je op het internet, in online winkels, in een paar klikken het juiste formaat rookkanaal hebt samengesteld. Vervolgens reken je het rookkanaal af en kan je het laten bezorgen en monteren door een installateur. Rookkanalen bestellen werkt eigenlijk hetzelfde als het bestellen van andere producten via het internet en was nog nooit zo gemakkelijk.