Kunstplanten kopen steeds populairder. Waarom?

Als liefhebber van de natuur heb ik me er altijd over verbaasd dat mensen planten aanschaffen die van plastic zijn. Zogenoemde kunstplanten staan in veel woon- of slaapkamers. Waarom kiezen mensen er voor om deze steeds populair wordende kunstplanten te kopen in plaats van een ‘echte’ plant? Die vraag ga ik vandaag behandelen in mijn blog.

Kunstplanten kopen

Zomaar een kop in een landelijke krant: kunstplanten kopen steeds populairder. In de begeleidende tekst worden de cijfers verder uitgediept en blijkt dat er in Nederland steeds meer bloemen en planten van plastic worden aangeschaft. In winkels als De Blokker of IKEA worden kunstplanten de laatste jaren veel meer verkocht en ook tuincentra zien de verkoopcijfers van kunstplanten stijgen. Maar waarom is het kunstplanten kopen de laatste jaren zoveel populairder dan pakweg tien jaar geleden?

De verklaring

Dan nu de langverwachte verklaring: kunstplanten kopen is populairder geworden, omdat de nagemaakte bloemen en planten heel erg lijken op de echte bloemen en planten. Zeker van een afstand is het haast niet te zien of een plant of bloem echt is of vervaardigd is van plastic. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat je helemaal geen zorg hebt aan een plant in een potje, als deze van plastic is. Je hoeft zo’n plant geen water te geven en je hoeft ook geen rekening te houden met andere voedingsstoffen voor deze plant.

Mijn voorkeur

Maar ik besluit mijn blog toch graag door nog even aan te geven dat mijn voorkeur nog altijd bij een echt bosje bloemen ligt (of bij een mooie, echte plant). Laten we de natuur blijven eren door planten en bloemen in ons huis neer te zetten.