Fotolijstjes: digitaal of in normale vorm?

Fotolijstjes zijn er in veel verschillende soorten en maten. Om op dat laatste maar direct voort te borduren: er zijn fotolijstjes voor pasfoto’s, maar er zijn ook speciale lijsten die soms wel een paar meter bij een paar meter zijn (in de breedte en in de lengte). Ook zijn er verschillende soorten fotolijstjes. In mijn blog op Woon Logica van vandaag wil ik daar wat extra aandacht aan besteden. Want naast de ‘normale’ fotolijst, is er sinds een jaar of vijf a tien ook de digitale fotolijst. Welke fotolijstjes beter zijn? Daar lees je straks meer over.

Normale fotolijstjes

Met normale fotolijstjes bedoelen we in deze blog de fotolijsten met een rand en daarbinnen de foto (met vaak een glasplaatje daar overheen). Deze fotolijsten worden al sinds mensenheugenis verkocht in de winkels en sinds kort op het internet. Maar aan het assortiment van de webshops is de laatste jaren een nieuw fotolijstje toegevoegd: het digitale fotolijstje.

Digitale fotolijstjes

Digitale fotolijstjes dus. Dit zijn fotolijstjes waar digitale foto’s op geplaatst kunnen worden. Het grote voordeel? Je kunt er wel honderden of duizenden afspelen achter elkaar (als een soort slideshow, zeg maar). Als je mag spreken over een nadeel, is het dat deze fotolijstjes met een stekker in het stopcontact zitten. Anders gezegd: het kost je dus wat extra centen op de energierekening. Daarnaast straalt het digitale fotolijst ook licht uit, terwijl een normale foto (een foto geprint op speciaal fotopapier) dat uiteraard niet heeft.

De winnaar

Als we beide fotolijsten met elkaar vergelijken, is het moeilijk om een winnaar aan te wijzen. Ik neig naar het traditionele fotolijstje, maar smaken kunnen, net als met alle andere dingen in de wereld, flink van elkaar verschillen.