Douchecabine 80×80 centimeter: de standaard

 

In veel productcategorieën zijn er items te vinden die standaard maten hebben. Een goed voorbeeld is een bed. De lengte van een bed is bijna altijd hetzelfde (twee meter, tenzij mensen een speciaal, extra lang bed van 2.20 meter bestellen). Hetzelfde geldt voor bepaalde lijstjes, waar foto’s of tekeningen in opgehangen kunnen worden. Ook douchecabines hebben standaard maten. Een douchecabine 80×80 centimeter is de meest gangbare.

Douchecabine 80×80 centimeter

Een douchecabine 80×80 centimeter dus. Zo’n cabine is dus even breed als ie lang is. Vooral in huizen uit een bepaalde tijd, ik meen woningen uit de jaren zeventig, hebben vaak nog zo’n douche met deze standaard afmetingen. Daarnaast is er in huurwoningen ook vaak een standaard exemplaar van een douche te vinden. De douchecabine 80×80 centimeter is ook in zulke huisjes nog altijd aanwezig.

Modernere douches

Maar je voelt ‘m al aankomen: er zijn nu dus ook allemaal andere maten van douchecabines. De modernere douches, vaak te vinden in badkamers die ook echt van deze tijd zijn, beschikken vaak over meer vierkante decimeters. In sommige gevallen is er geen eens meer sprake van een cabine (en al helemaal niet van een douchecabine 80×80 centimeter), omdat er een inloopdouche is. Bij zo’n type douche sta je als het ware op de tegels die ook in de rest van de badkamer liggen te douchen. Een bak, die ook gevuld kan worden met water, ontbreekt dan. De voordelen van zo’n inloopdouche? Het oogt een stuk strakker en van een lekkage in de bak kan geen sprake meer zijn.